Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Ateş Ölçer Nedir? Ne İşe Yarar ve Ateş Ölçer Çeşitleri Nelerdir?

14-04-2020 23:02
Ateş Ölçer Nedir? Ne İşe Yarar ve Ateş Ölçer Çeşitleri Nelerdir?

 

Son dönemlerde insanlık adına büyük bir tehdit oluşturan Korona virüse karşı alınan tedbirler arttırıldı. Alınan tedbirler kapsamında, her gün binlerce kişinin giriş yaptığı özel işletmeler, kamu kurum ve kuruluşlarında gelen ziyaretçilerin kontrolleri ateş ölçer ile yapılmaya başlandı. Ateşi ölçülen vatandaşlar , ateşleri yüksek olduğu takdirde sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.

Tüm bu olaylar Dünya genelinde gerçekleşirken ateş ölçer cihazlar hakkında merak edilen sorular için sizler için bir yazı hazırladık. Uygun ateş ölçer cihazları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Ateş Ölçer Nedir ?

ATEŞ SEVİYESİ NEYE GÖRE SINIFLANDIRILIR?

Ateş ölçer her evde ve sağlık kuruluşunda bulunan bir cihazdır. Peki ateş ölçer nedir; insan sağlığı için oldukça önemli bir medikal cihazdır. Ateş ölçer çeşitleri kullanım şekline ve alanına göre farklılaşsa da hepsinin amacı ani bir vücut ısısı değişimini tespit etmek ve olası komplikasyonların önüne geçmektir. Bedenimizde oluşan sıcaklık değişimi aynı zamanda sağlığımızla ilgili değişimleri de ifade eder. Örneğin enfeksiyon durumunda vücut sıcaklığımız, vücuda giren zararlı organizmaları yok etmek için yükselecektir. Tıbbi amaçlı olarak vücut sıcaklığını ölçmek üzere üretilen termometreler (ateş ölçerler) olduğu gibi ortamın veya cisimlerin sıcaklığını ölçmek için kullanılan termometreler de vardır. Hem sağlık hem laboratuvar hem de endüstriyel amaçlı kullanılan termometre çeşitleri mevcuttur. Bu yazımızda özellikle sağlık alanında kullanılan kızılötesi termometreler hakkında bilgi vereceğiz.

Tıbbi termometre olarak kullanılan ilk alet Galileo Galilei tarafından 1500’lü yılların sonlarına doğru icat edilen ve su termoskopu olarak adlandırılan cihazdır. 1625 yılında İtalyan hekim Santoria Santoria tarafından milimetrik derecelendirmeler yapılması ile birlikte hastaların ateşlerinin ölçülmesi mümkün olmuştur. Yaklaşık olarak 4 asırdır kullanılan ateş ölçerler günümüzde farklı çeşitleri ve kullanım şekilleri ile ihtiyaca yönelik çözümler sunmaktadır. Bunun yanı sıra günümüzde kullanılan ateş ölçer cihaz çeşitleri arasında Kızılötesi temassız ateş ölçer cihazlar hem kullanım açısından daha pratik ve sağlıklı bulunmaktadır.

Genel bir kabul olarak rektal ölçümde 36.4 – 37.6 C , koltuk altı ölçümde ise 36.5-37.0 C ve Ağız içi ölçümde 37.0 Cnormal seviyelerdeki vücut ısısıdır. Koltuk altı ısısı, gerçek vücut ısısından biraz miktar daha düşüktür (makat ve koltuk altı ısı seviyesi arasında yaklaşık 1 derece fark bulunur). Eğer ölçülen vücut ısı 37 C nin üzerinde bir seviyede ise ateş söz konusudur. Koltuk altı ısısı 37-37.5 C arası çok hafif ateş, 37.6-37.9 C arası hafif ateş, 38-38.5 C arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 C arası yüksek ateş, 40 Cnin üzerinde ise çok yüksek ateştir.

Ateş Ölçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ateş ölçülen yere göre ölçüm esnasında ve öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Dil altından yapılan ölçümlerde ölçümden en az yarım saat önce sıcak ya da soğuk bir şey yenilip içilmemelidir. Koltuk altı ölçümlerde ise koltuk altının terli olmaması gerekir. Rektal ölçümlerde ölçüm süresi 2 dakika olmalıdır. Bu tür detaylara dikkat edildiği sürece en doğru şekilde ateş ölçümü yapılabilmektedir. Ancak rektal, oral ve koltuk altı ölçümlerinin hepsinde farklı sonuçlar elde edileceğini unutmamak gerekir. Ateş ölçümü yapıldığı zaman varsa termometrenin kullanma kılavuzundaki değerlere bakılmalı, yoksa genel olarak hafif, orta ve ağır şiddetlerini belirten derece değerleri kontrol edilmelidir.

Ateş Ölçüm Metodları Nelerdir?

Ateş çok çeşitli şekillerde ölçülebilir: Koltuk altından ölçüm, Oral (ağız içinden ölçüm) Rektal (makattan ölçüm) Timpana (kulaktan ölçüm), ateş ölçümünde en yaygın olan metodlardır. Kullanımı çok pratik olmadığından termal özellikli kağıttan imal edilmiş etiketli yada bantlı ısı ölçerler yaygın bir kullanıma sahip değildir. Ayrıca günümüzde civalı termometreler yerine daha çok dijital termometreler tercih edilmektedir . Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte özellikle kızılötesi dalgalarla ölçüm yapabilen "uzaktan ateş ölçerler” hızla yaygınlaşmaktadır.

Termometre Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde en çok bilinen üç farklı termometre çeşidi vardır. Cıvalı termometre, dijital termometre ve kızılötesi termometre bugüne kadar en çok tercih edilen ateş ölçer çeşitleridir. Cıvalı cam termometreler hijyen nedeni ile artık sağlık kuruluşlarında tercih edilmeseler de hala bazı evlerde kullanılmaktadırlar.

Ateş Ölçer Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Ateş ölçer alırken öncelikle kullanım rahatlığı düşünülmelidir. Çünkü her termometrenin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Ateş ölçmek için temaslı ve temassız yöntemler vardır. Oral, rektal ve dil altı ateş ölçmek için kullanılan yollardan bazılarıdır. Civalı termometreler üç yöntemle de ölçüm yapabilir, dijital termometreler genellikle koltuk altında kullanılır. Ancak 2 yaş altındaki çocuklarda termometreyi koltuk altında tutmanın zorluğu nedeniyle rektal olarak da kullanmak da mümkündür. Kızılötesi termometreler ise kullanımı en konforlu olan ateş ölçme aletleridir. Özellikle çocukların huzursuz oldukları hastalık dönemlerinde oldukça kolay kullanılan kızılötesi termometreler sayesinde ateş ölçme işlemi kolaylaşmıştır.

Hangi Termometre Tercih Edilmelidir?

Doktorlar ve sağlık kurumları cam termometrelerin hijyen sağlamaması sebebiyle artık bunları tercih etmemektedir. Buna ek olarak son günlerde gündemde olan COVID-19 virüsünün saptanmasında da ateş ölçer cihazların katkısı büyüktür. Bu sayede termometrelerde hijyenin önemini bir kez daha hatırlatmakta fayda vardır diye belirtiyoruz. Uzaktan ölçüm yapan dijital termometreler büyük kolaylık sağladığı için doktorlar tarafından ve korona virüs tedbirleri arasında işletmelerin ve kurumların da sıkça tercih ettiği ateş ölçer çeşidi arasındadır. Bu termometrelerin kullanımında hijyene dikkat edilmesi önemlidir. Ayrıca sağlık kuruluşları tek kullanımlık termometre uçları ile hijyen sağlamaktadır. Kişisel kullanım konforunu göz önünde bulundurarak tercih etmek ne kadar önemli olsa da hijyen de termometre tercihinde önemli bir kriterdir.


 


Kızılötesi Ateş Ölçer Cihazlar

Uzaktan ateş ölçüm cihazları gerçekten de içerdikleri teknoloji ile uygulamaya büyük kolaylık getirmişlerdir. Özellikle rahatsızlık dönemindeki hareketli çocuklarda koltuk altından ölçümün gerektirdiği uzun süreler hesaba katıldığında yada kulaktan ve rektal ölçümün sebep olabileceği tepkisel huzursuzluk göz önüne alındığında uzaktan ölçüm cihazlarının pratikliği inkar edilemez. Ayrıca bebek yada çocuklara temas etmeden kullanıma olanak verdiğinden son derece hijyenik bir kullanıma imkan tanırlar. Bunlarda da ısı ölçümünde genellikle infrared yani kızılötesi teknoloji kullanılır. Başta burada saydıklarımız olmak üzere beraberinde getirdikleri çok sayıdaki avantajla son yılların olmazsa olmazlar listesinin üst sıralarında kendilerine ciddi bir yer edinmeye başladılar bile. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

Labcihazları.com olarak Kızılötesi Ateş Ölçer Cihazları hakkındaki bilgilendirme yazımızın sonuna geldik. İşletmeniz için en uygun Ateş ölçer cihazları için sitemizi inceleyebilirsiniz. Dilerseniz iletişim bölümünden bizimle irtibata geçip sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz..

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.