Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Etüv Nedir? Ne İşe Yarar?

26-10-2022 04:30
Etüv Nedir? Ne İşe Yarar?

Etüv Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sağlık sorunlarımız için gittiğimiz hastane veya poliklinikler de zaman zaman sağlıklı kişiler için bile mikrobiyolojik riske sahiptir. Bu gibi tehditlerden korunmanın en önemli yolu, sağlığınız için gittiğiniz kurumların yeterli derecede sterilizatör araçlarına sahip olmasıdır. Bu noktada etüv cihazı, klinik, hastane ve laboratuvar ortamlarının olmazsa olmaz sterilizatör araçlarından biridir. Bu yazımızda etüv nedir, etüv ne işe yarar gibi soruları daha kapsamlı ve anlaşılır bir şekilde cevaplayacağız. Keyifli okumalar!
 

Etüv Nedir ?

Etüv cihazı, içerisinde belirli bir sıcaklık elde edilerek mikrop üretme, kurutma, dezenfekte gibi amaçlar için kullanılan önemli bir sterilizatör aracıdır.

Etüv cihazı, kurulum ve maliyetin düşük olması, çok fazla yer kaplamaması aynı zamanda sterilizasyon işlemini verimli ve kısa sürede gerçekleştirmesi sebebiyle sağlık alanında en çok kullanılan cihazlardan biridir. Etüv cihazı başlıca;

  • Kabin
  • Isıtıcılar
  • Kontrol kartı

gibi ana parçalardan oluşmaktadır. Ayrıca bu cihazlar farklı hacimlerden oluşup, 60 oC – 250 oC aralığındaki sıcaklık değerleri analog veya dijital termostat ile ayarlanabilen iki kat saç levhadan oluşmuştur. Aynı zamanda hava geçirmez özelliktedir. Kurulum işlemi mutlaka yetkili servis teknisyeni tarafından yapılmalıdır. Etüv cihazı, kuru ısı etüvleri, nemli ısı etüvleri, formüllü etüvler gibi çeşitlere ayrılmaktadır. İşte etüv nedir sorusunun cevabı basit gibi görünse de sağlık alanının en önemli cihazıdır.
 

Etüv Cihazı Ne İşe Yarar ?

İnsan sağlığına büyük ölçüde etki eden su, süt, çeşitli yiyecekler mikroorganizmalar taşıdığından dolayı sağlığımız için kontrol edilmelidir. Bu işlem aynı zamanda bilimsel açıdan da önem taşımaktadır. Bu noktada etüv cihazı, bakterilerin doğru bir şekilde üretilmesi için gerekli olan ortam şartlarını elektrikli ısıtıcılar sayesinde sağlar. İnsan vücuduyla bağlantısı olan numunelerdeki bakterilerin çoğaltılması için ortam sıcaklığı genel olarak 37 oC olmaktadır. Küf ve mantarların çoğaltılma işlemi için de genellikle 22 oC sıcaklığında bir ortam oluşturulmaktadır.

Etüv cihazı, bakteri çoğaltma işleminin yanı sıra sterilizasyon amaçlı da kullanılmaktadır. Kuru hava ile sterilizasyon işlemi yapılarak bakteri ve sporlarının sahip olduğu protein yapılarını, oluşturulan yüksek sıcaklık ile bozmaktadır.

Etüv cihazının birden çok çeşidi olduğu gibi, birden çok işlemde de kullanılmaktadır. Bu işlemlere;

  • Bakteri üretme
  • Kuru hava ile sterilizasyon
  • Isıtma
  • Kurutma
gibi örnekler verebiliriz.
 
 

Binder ED 115 Etüv Özellikleri Nelerdir ?

  • Sıradan bir etüv cihazı ürününde gözenekli raf yapısı bulunur. Çünkü gözenekli raf yapısı, sıcak hava dolaşımında daha etkili rol oynamaktadır.
 
  • Etüv cihazı içerisinde fan sistemi bulunmaktadır. Bu fanların amacı ise ortamdaki ısı yayılımını güçlendirmektir.
  • Etüv cihazı ürünün üst kısmında açılabilir hava pencereleri bulunmaktadır. Bu pencereler sayesinde içerideki sıcaklığın sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesi gerçekleşir.
Özellikle laboratuvar alanında önemli bir yer edinmiş olan Binder ED 115 Etüv oldukça teknik özelliğe sahiptir.  114 litre kullanılabilir hacmi bulunan bu uzun ömürlü etüv cihazı, APT Line teknolojisi sayesinde en iyi enerji verimliliğini sunmaktadır. Aynı zamanda Binder ED 115 Etüv cihazı doğal hava dolaşımlıdır. Gelin, teknolojinin gelişmesi ile beraber gelişmiş olan Binder ED 115 Etüv cihazının teknik özelliklerine bir göz atalım.
 

Teknik Özellikler Binder ED 115 Etüv
Çalışma Sıcaklığı Ortam +5…+300 °C
Kullanılabilir Hacim 114 Litre
Isıtma Gücü 1.25 Kw
Elektrik Beslemesi 220 Volt
İç Ölçüler 510x530x425 mm
Dış Ölçüler 710x735x605 mm
Ekran LCD
Veri Kaydı USB Port
Raf Kapasitesi 5 Adet
Standart Verilen Raf Sayısı 2 Adet
Raf Yükleme Kapasitesi 30 kg
Maksimum Yükleme Kapasitesi 150 kg

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.