Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Analitik Terazi Nedir? Analitik Teraziler Hakkında Bilgiler

10-06-2020 01:38
Analitik Terazi Nedir? Analitik Teraziler Hakkında Bilgiler

Analitik Terazi Nedir? Analitik Teraziler Hakkında Bilgiler

En genel terazi tek-kefeli, toplam kapasitesi 100-200 g ve duyarlılığı 0,01 – 0,1 mg olan yarı-mikro terazidir. Peki analitik terazi nedir dediğimizde ; Genel bir tartma işlemi önce bir parça tartım kağıdının veya toplama kabının terazinin kefesine konarak tartılmasıdır. Sonra tartılacak madde konur ve ikinci okuma yapılır. İki kütle arasındaki fark eklenen maddenin kütlesi demektir. Boş tartım kabının kütlesi dara olarak adlandırılır. Birçok terazi dara alabilir. Bunun için kap teraziye konur ve skala sıfıra ayarlanır. Sonradan tartılacak madde konur ve doğrudan kütle okunur. Kesinlikle hiçbir kimyasal madde doğrudan kefeye konulmamalıdır. Böylece terazinin korozyona uğraması önlenir ve konulan maddenin tamamının teraziden alınması mümkün olur. Bir alternatif olarak "fark ile” ölçüm bazen daha uygundur. Önce maddeyi içeren küçük kap tartılır. Sonra maddenin bir kısmı bir başka kaba konur ve tekrar tartılır. Aradaki fark alınan maddenin kütlesini verir. Fark yoluyla, ölçümler özellikle higroskopik maddeler (havadan kolaylıkla nem absorbe eden maddeler) için uygundur. Çünkü bu sırada tartım kabı işlem sırasında kapalı tutulabilir.

Gelişen teknoloji her geçen gün yeni bir yeniliği gözler önüne seriyor. Bu yenilikler ve gelişmeler üstelik tek bir sektör değil hemen her sektör ve hayatımızın hemen her yerinde karşımıza çıkmaktadır. Bu sektörlerden biri de tartım sistemleri oluyor. Özellikle endüstriyel alanlarda kullanılan analitik terazi, teknolojiyi yakından kullanan alanlardan. Analitik terazi, oldukça yüksek doğrusallık derecelerinde ölçüm gerektiren durumlarda tartım yapabilirken aynı zamanda da birçok sektörde kullanılmaktadır. Ayrıca bu terazilerin teknik özellikleri de oldukça üst düzeyde. USB ile veri taşıyabilme, bilgisayara bağlanabilme, internete bağlanabilme gibi oldukça güzel özellikleri bulunuyor.

 

Analitik Terazi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

 

Analitik terazi seçimi yapılırken, tartımda istediğiniz teknik özelliklere sahip iki tip analitik terazi olduğunu hatırlatalım.

1.Laboratuvar analitik terazileri, tartım sonucunu virgülden sonra 4 ile 7 basamak (0.0001g) aralığında gösterir.

Bu basamak sayısı da okunabilirlik olarak belirtilir. En yaygın analitik teraziler, sıfırdan sonra dört ile beş ondalık sayı sonucunu gösterir ve genellikle tozu, sıvı veya katı halde olan kimyasalları ve ilaçları tartmak için kullanabilirsiniz. Maksimum kapasite 500g kadar çıkabilir.

Analitik terazilerin içinde yer alan, mikro teraziler son derece hassas ölçümler gerektiren uygulamalar için kullanabileceğiniz altı ondalık noktaya kadar sonuç görüntüler.

Ultra mikro teraziler ise en hassas ölçüm yapan terazilerdir ve virgülden sonra 7 basamağa kadar (0.1 μg) ölçüm bu terazilerde yapabilirsiniz.

2.Laboratuvar hassas teraziler ise virgülden sonra 1 basamak ile 3 basamak ( 0.1 g-0.001g) arasında ölçüm yapabilen cihazlardır. Analitik terazilerle karşılaştırıldıklarında daha az hassasiyete ve okunabilirliğe gereksinim duyduğunuzda bu terazileri kullanabilirsiniz. Ayrıca yüksek kapasitede tartım yapmak isterseniz, bu terazilerin tartım kapasiteleri, analitik terazilere göre yüksek olduğundan ve kilogram seviyesinde tartım yapabildiklerinden bu terazileri yüksek kapasiteli tartımlarınızda da kullanabilirsiniz Laboratuvar terazi üreticileri, ürünlerinin seçiminde yol gösterecek teknik özellikleri belirtmişlerdir.

 

 

Analitik Terazi seçiminde dikkate alınması gereken üç özellik şunlardır :

  • Kesinlik: Aynı maddenin tekrar edilmiş tartımları arasındaki uyuşmadır.
  • Doğruluk: Tartım donucu değerinin gerçek değere yakınlığıdır.
  • Kapasite: Terazide tartılabilecek maksimum kapasitedir.


Analitik Terazi Nedir?

Yüksek doğrusallık derecelerinde ölçüm gerektiren durumlarda tartım yapan analitik teraziler, birçok alanda kullanılan, oldukça önemli bir tartım sistemleri aracıdır. Genel anlamda tıp, ilaç sanayi, eczacılık, tehlikeli sanayiler gibi sektörlerde kullanılmaktadır. Bu açıdan tartım sistemleri içerisinde yeri oldukça önemlidir. Gelişmiş özelliklere sahip analitik teraziler bilgisayar bağlantısı, internet bağlantısı yazıcı çıktısı gibi özelliklere de sahip. Ayrıca elde edilen verileri taşıyabilmek için de USB bağlantı birimi bulunuyor. Yine ekstra olarak her ortamda tartım yapabilme özelliğine sahip bir cihaz. Yağmur, çamur, kar, nem dinlemeden hemen her ortamda tartım yapabilen bu cihazlar sektör için önemli bir avantaj teşkil ediyor.

 

 

Analitik Terazi Kullanım Alanları

Yüksek hassasiyet gerektiren birçok sektörde kullanılan tartım cihazı analitik terazi, aynı zamanda yüksek doğruluk payı gerektiren sektörlerde de kullanılmaktadır. Analitik terazilerin kullanıldığı sektörleri tek tek inceleyecek olursak;

 

Kozmetik Endüstrisinde Analitik Teraziler

Karışım oluşturabilmek özelliği sayesinde kozmetik sektöründe analitik teraziler büyük fayda göstermektedir.

 

Tıp Alanında Analitik Teraziler

Tıp sektöründe de önemli bir yere sahip olan analitik teraziler, barkod ekleme, karışım hazırlama gibi özellikleri ile birlikte hem sağladığı kolaylık hem de verdiği ekstra özellikler ile sektör için önemlidir.

 

 

Kıymetli Maden Üretimleri Analitik Teraziler

Kıymetli madenler sektöründe çok farklı durumlar bulunmaktadır. Yani altın net saf bir madde değildir. Genellikle içerisinde numune miktarında da olsa nikel, kobalt gibi madenler bulunmaktadır. Bu madenleri doğru ölçülerde toplayabilmek adına analitik terazi kullanılabilir.

 

Eczacılık ve İlaç Sanayi Alanında

Analitik Teraziler Eczacılık ve ilaç üretimi sanayisinde büyük fayda sağlayan analitik teraziler bu anlamda oldukça önemli faydalar sağlamaktadır. Özellikle kullanılan ilaç kimyevilerinin çok çok düşük miktarlarda olması sebebiyle karışımlarda kullanılan içerikler sapmaması adına analitik teraziler önemlidir. En büyük özelliği de yüksek doğrusallık oranıdır.

 

 

 

Tartım Hataları

 

Yapılan araştırmalar göre, bilimsel veya laboratuvar bazlı çalışmalarda, en fazla hata, tartım işlemlerine bağlı olarak meydana gelmektedir.

Bunun sonucu olarak laboratuvar terazileri ürün grubumuz, kaliteli, farklı fiyat aralığı sunabilen, satış sonrası desteği güçlü markalardan oluşmaktadır.

Tartım hatalarını en aza indirmek için dikkatli olmak gerekir.

·Parmak izleri kütleyi etkileyeceği için elle tartım kabına dokunmamak gerekir.

·Hava hareketleriyle meydana gelebilecek hataları önlemek için numune tartım önce oda sıcaklığına getirilmelidir.

·Bir fırında kurutulan numune oda sıcaklığında bir desikatörde yarım saat kadar bekletilmelidir.

·Numune üzerine madde konulması sırasında terazi tutuklanmalı (sabit konuma getirme), ağırlıkları sayarken yarı tutuklu olmalıdır.

·Bu sayede terazi değme ve destek noktaları, ani kuvvet yüklenmesi nedeniyle aşınmalardan korunmuş olacaktır.

·Odada meydana gelebilecek titreşimlerden okumanın etkilenmesini en aza indirebilmek için terazi genellikle mermer gibi sert zeminler üzerine yerleştirilir.

·Ayarlanabilir bir ayak ve su düzeci terazinin düzgünlüğünü ayarlamada yararlı olur.

 

 

 

 

Özetle ;

Analitik laboratuvar terazileri, rutin laboratuvar ölçümleri ve araştırma için kullanılan 0,1 ve 1 mg hassasiyetli terazi sınfına verilen genel isimdir. Bu nedenle analitik terazilerde yapılan ölçümlerin sonuçlarının tekrarlanabilir ve yüksek doğrulukta olması kullanıcılar için son derece önemlidir.

Bu nedenle NBK Teknoloji olarak kullanıcılarımıza temin ederken, kalite olarak kendini ispatlamış, güvenilir, bilinen markalar tercih etmelerini öneriyoruz.

Günümüzde üretilen yeni nesil analitik laboratuvar terazileri, genellikle dahili otomatik kalibrasyonlu ve kullanıcı dostu ara yüzlü olarak tüketicilere sunulmaktadır.

Böylece kalibrasyon ve ölçüm sonuçları ile ilgili farklı işlemler yapmayı gerektiren riskli ve zorlu uygulamalarda hata yapma riski ortadan kalkar ve gereksiz zaman kaybı ortadan kalkar.

Sitemizden ulaşabileceğiniz analitik terazi marka çeşitleri şunlardır; Precisa, Ohaus, Kern

 
Ürünleri incelemek için tıklayabilir daha detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
 
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.